Çerez Örnek
canlı destek

Akran İstismarında Farkındalık,Başa Çıkma Eğitimi

 

PROGRAM BİLGİLERİ 

PROGRAM ADI

Akran İstismarında Farkındalık,Başa Çıkma Eğitimi

PROGRAM KOORDİNATÖRÜNÜN ÜNVANI ADI SOYADI

Doç. Dr. Gülseren KESKİN

ÜNİVERSİTE, FAKÜLTE VE BÖLÜMÜ

Ege Ün Atatürk SHMYO

YAŞ GRUBU (6-18 yaş aralığı)

7-12

KONTENJAN (max:       min:      )

MİN :7 KİŞİ max : 20

PROGRAMIN YAPILACAĞI  YER VE ZAMAN

Ege Üni. Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

21.01.2019

13:00-17:00

TEL-CEP TEL

0 232 311 31 95

E-POSTA

gulseren.keskin@ege.edu.tr

İŞ ADRES

Ege Ün Atatürk SHMYO Bornova/İZMİR

AYRINTILI EĞİTİM PROGRAMI

21.09.2019

1.saat-60 dk Akran istismarı nedir , kimler akran istismarı ile karşılanır? Akran istismarcısı mıyım? Yoksa kurban mıyım?
2. saat_60 dk Akran istismarı ile nasıl başa çıkılabilinir?. Yargılayıcı olmayan tutum ne demektir? Değerlerimizi belirleyebilir miyiz? Başka kültürlere, başka aile yapılarına, inançlara saygılı olmak ne demektir? Güçlü olabileceğimize karşı inanç nasıl geliştirilebilinir? Sorun çözme becerilerine sahip miyim? Esnek ve hoşgörülü olmak ne demektir? Birlikte çatışmadan çalışıla bilinir mi? Diğerlerinin güçlü ve zayıf yönlerini farkedebilir miyiz? Başkalarına yardım ederken nasıl kendimize riske atmayız* Empati kurmak ne demektir?
3. saat-60dk Role playing yolu ile akran istismarının canlandırılması ve tartışılması
4. saat-60 dk Çocukların akran istismarı olayları karşısında ne tür bir davranış sergileyebileceklerine dair video üzerinden değerlendirmelerin yapılması

PROGRAM İÇERİĞİNİ AÇIKLAYICI YAZI

Yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkan akran istismarı çocuk için fiziksel ve ruhsal açıdan son derece yıkıcı, yıpratıcı bir deneyimdir. Bu sorun kısa vadede çocuk için ruhsal sorunlara yol açmasının yanında uzun vadede toplum yıkıcı etkilerine neden olabilmektedir. Akran istismarını önleme aşamasında bireysel, ailesel ya da okul yönetimi çerçevesinde pek çok girişim bulunmaktadır. Bu sorunun ilk basamağında çocuğun bu sorun ile ilgili farkındalığının sağlanmasıdır. Pek çok çocuk bunun bir sorun olduğunun farkında bile değildir, bunun geçici bir durum olduğunu, katlanabilirse üstesinden gelebileceğini düşünüp duruma sessiz kalmaktadır. İşte bu noktada çocuğun bunun bir sorun olduğunu anlayabilmesi ve bununla başa çıkması aşamasında neler yapılabileceğine yönelik elinde bir takım çözüm noktalarının olabileceğinin farkına varması önemlidir. Bu eğitimle amaçlanan çocuklara akran istismarı karşısında “uygun başa çıkma yollarını” geliştirme konusunda çocukların bilgilendirilmesi, denetlenmesi ve desteklenmesi, “Hiç bir şey yapmayan” çocuk yerine artık bu sorunun üstesinden gelebilecek adımları atan çocukların oluşturulması hususunda yol gösterici olmaktır.

     

 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ