Sanatın Sırlarını Keşfedelim (10-13 Yaş)

PROGRAM ADI SANATIN SIRLARINI KEŞFEDELİM
PROGRAM KOORDİNATÖRÜNÜN ÜNVANI ADI SOYADI Araş. Gör. Dr. Dilek Maktal Canko
ÜNİVERSİTE, FAKÜLTE VE BÖLÜMÜ Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü
KONTENJAN (max:       min:      ) Max 20 min 5
PROGRAMIN YAPILACAĞI  YER Eğitim Fakültesi

26-27-28 Haziran 2018

TEL 0 232 3111342
E-POSTA dilek.m.canko@ege.edu.tr
İŞ ADRES Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü 2. Kat Bornova İzmir
26 Haziran 2018 saat: 10.00-11.00 Tarih öncesi çağlarda sanat –

Dünya Yeniden Yaratılıyor (Rönesans)

Tarih öncesi çağlarda ilk mağaraları yaptıkları resimlerin, şekillerin anlamları neydi? Kendilerinden bir iz mi bırakmaya çalışıyorlardı yoksa biz buradaydık mı demek istiyorlardı yoksa bu işaretler onları kötü tanrılardan koruyan büyüler miydi? İlk insanlar sanatın gücünü keşfetmişler ve günlük yaşamlarında kullanmaya başlamışlardı. Yedikleri kapların üzerinde, uyudukları yerlerin duvarlarında her yerde onların izleri vardı.

İlk insanların hayal güçlerine konuk olmakla başlayacağımız eğitime, dünyanın yeniden yaratıldığı çağ olan Rönesans ve bu çağın dahi sanatçıları Leonardo da Vinci, Michelangelo ve Rafaello’nun sırlarla dolu eserleri ile devam edeceğiz.

27 Haziran 2018 saat: 10.00-11.00 Bu sanatçılar dünyayı farklı görüyor (Empresyonizm, ekspresyonizm)

İkinci dersimizde dünyayı farklı gören ve resmeden ressamlarla tanışacağız. Cezanne niye turuncu güneş yaptı? Yoksa gözleri mi rahatsızdı?

Edward Munch neden çığlık atan bir adamın resmini yapmıştı? Ne anlatmaya çalışıyordu? Yoksa dünyanın gidişatına mı isyan ediyordu?

28 Haziran 2018 saat: 10.00-11.00 Modern çağın sanatı – Bu resimlere nasıl bakmalıyız? (Sürrealizm, kübizm)

Üçüncü dersimizde eser ve sanatçı örnekleri ile modern çağın sanat akımlarını tanıyacağız. Sürrealizm ve kübizm gibi akımların sanatçıları dünyayı nasıl resmetmişlerdi. Bu sefer de dünyada her şey dağılıyor, eriyor, parçalara ayrılıyor. Bu sanatçılar eserleri ile ne anlatmak istiyor?

Dali’nin saatleri neden eriyordu? Picasso’nun kadınları neden parçalanıyordu. Dünyaya, insanlara ve sanata ne oluyordu?

PROGRAM İÇERİĞİNİ AÇIKLAYLAYICI YAZI

İnsanlar hikayeler anlatır ve nesneler, eserler yaparlar. Yaptıkları nesneler, eserler bu hikayeler ile ilgilidir. Aslında her eser bize bir hikaye anlatır. Herkes kendi hikayesinin resmini yapar. Hatta çocuklar çok daha iyi bilirler hikayelerini ve çok daha iyi ifade ederler kendilerini. Tek yapmamız gereken onlara müdahale etmeden yol göstermektir. Picasso’nun “bütün çocuklar sanatçıdır” sözünün doğruluğunu her çocuk bize haykırıyor aslında ama “mesele büyüyünce sanatçı olarak kalabilmektir” sözünde olduğu gibi büyüklerin onları görebilmesidir.

İlk insanlardan günümüz sanatçılarına insanlar neden resim yaptılar, heykel yonttular, seramiklerinin üzerine çeşitli şekiller işlediler. Sanat tarihine damgasını vurmuş ünlü sanatçıların eserlerindeki gizemlerin, yaşamlarındaki sırların, nasıl resim yaptıklarının ve nasıl yaşadıklarının eğlenceli bir biçimde anlatılacağı eğitimin amacı, çocukların sanatsal eserler ve sanatçılar hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamanın yanında resim veya eser okumasını öğrenmelerini ve bu yolla görsel hafızlarını güçlendirmelerini sağlamaktır.

Bu eğitim ile hedeflenen, çocukların sanatın ne kadar keyifli olduğunu keşfetmelerine ve en önemlisi sanatın eğlenceli sırlarla dolu yönünü keşfedip kendilerini sanat ile ifade etmelerine yardımcı olmaktır.

Dersimiz sanatçıların eserlerinin gösterileceği power point gösterileri ve her derste kendilerini de ifade edebilecekleri uygulama dakikaları ile işlenecektir.

Eğitime başvuru için ön koşul çocuk olmaktır….

Ders için gerekli malzemeler:

Resim kağıdı, defteri ya da A4 kağıt

Pastel boya

Makas

Melis ErkalYayın tarihi  12:12 pm - May 28, 2018

merhaba, kursa katılım formunu doldurup yollamistim ancak herhangi bir geri bildirim gelmedi. Ucreti nereye yatiracagim?

Tesekkurler